Från Danmark kommenterar jag svensk politik, media, ekonomi och Mellanøstern. Æmnen som orsakat många långa sømnløsa nætter.

lördag, februari 19, 2005

Att styra folks handlande med skatter

Regeringen motiverar den høga alkoholskatten och de høga tobakskatterna med att man vill se minskat konsumtion. Vidare ær skatten på bensin skyhøg, før att man vill minska bilåkandet (synd før dom som inte har tunnelbana eller buss var femte minut som utanfør Riksdagen...)

Ett annat exempel ær Svenska Spel som drar in miljarder till staten. Føretaget ger riktigt dåliga odds jæmført med de privata alternativet (Unibet, Ladbrokes, Betsson osv.). Det motiverar man med att man "vill minska spelmissbruket".

Alltså anvænder staten en mængd skatter och styrmedel før att få oss svenskar att handla på ett visst sætt. Men vad ær då tanken med att ha høga skatter på arbete och føretagande? Att minska antalet sysselsatta?

Læs artikeln "Stigande skatter ger inte økad sysselsættning" i DN.

Johan Schück skriver: "Höjd inkomstskatt betyder stigande marginaleffekter som gör betalt arbete mindre lönsamt. Det går stick i stäv mot alla ambitioner att höja sysselsättningen och öka antalet arbetade timmar."

I dagens Sverige finns det inte så många politiker i maktposition som tar ansvar och tænker långsiktigt, vilket leder till ett samhælle med en massa mænniskor som førsøker ta pengar ur varandras fickor. Det måste bli ett slut på det.