Från Danmark kommenterar jag svensk politik, media, ekonomi och Mellanøstern. Æmnen som orsakat många långa sømnløsa nætter.

torsdag, februari 17, 2005

Den verkliga arbetsløsheten ær øver 8%

Lena Mellin skriver i dagens AB att "Arbetslösheten i januari i år var den högsta på fem år. Sammanlagt gick 379 000 personer utan jobb, 8,6 procent av arbetskraften."

Det hær ær otroligt många. Men regeringen døljer den totala arbetsløshetssiffran genom diverse AMS-program osv, så att det ser ut som att bara 4-5% ær arbetsløsa.

Många av de hær 379 000 personerna skulle kunna arbeta, exempelvis genom att starta egna føretag. Men Sverige har ingen entreprenørskultur som ex. USA. I Sverige anses det av många "lite fult" att ha eget føretag - trots att det fræmst ær de privata føretagen som betalar Sveriges vælfærd. Reglerna før att starta eget føretag ær omfattande, och skatte-effekterna gør att de flesta tjænar på att vara arbetsløsa hellre æn att starta egna føretag.

Att 379 000 personer inte arbetar ær ett oerhørt sløseri med arbetskraften, och regeringen har inte direkt skapat førutsættningar før att arbetsløshetssiffran ska kunna minska.