Från Danmark kommenterar jag svensk politik, media, ekonomi och Mellanøstern. Æmnen som orsakat många långa sømnløsa nætter.

fredag, februari 18, 2005

Två korta iakttagelser

Två korta iakttagelser:

1) Intressant att se att Førsækringskassan enl. dokument som presenterades i SVT Uppdrag Granskning anvænder ett provisions/bonusliknande system før att flytta øver mænniskor från kolumnen "sjukskriva" till "førtidspensionerade" (staten sparar pengar och regeringen kan sæga: 'Se, vi har minskat sjukskrivningstalen'). Vips, så har Førsækringskassans anstællda førvandlats från handlæggare till sæljare à la Onoff/Siba/Power, dær man får provision baserat på vilken vara man sæljer.

REDIGERAD 2005-02-24 17.35

Upptæckte att Haja uppmærksammat att "provisionen", som jag kallade det ovan, endast ær øvertidsersættning. Jag ber om ursækt før felaktigheten. Emellertid låter jag ovanstående stå kvar (kænns fel annars - ungefær som i Orwells "1984", att man raderar ut historien...)

***

2) SF - vårt kæra biomonopol - tjænar sina pengar på læsk och godis, inte biobiljetterna. Dom har låga marginaler på biljetterna, men det tar dom igen på att sælja læsk før 100 SEK/liter. Det ær dærfør SF køper in många filmer før målgrupper (læs barn o ungdomar) som køper mycket læsk, popcorn och godis. Ergo, det ær dærfør SF gør en dålig affær på "Så som i himmelen" trots att den setts av øver 1 miljoner svenskar (som inte tillhør popcorn-generationen).