Från Danmark kommenterar jag svensk politik, media, ekonomi och Mellanøstern. Æmnen som orsakat många långa sømnløsa nætter.

onsdag, februari 16, 2005

Svenskar är naiva

En stor skillnad mellan Sverige och stora delar av resten av världen, är att svenskar är rätt naiva och godtrogna. Jag kommer fortfarande ihåg Dagens Nyheters bild 1996 av Israels dåvarande premiärminister Benyamin Netanyahu, som satt och lekte på en strand med sin son. Runt dem stod 4 stora säkerhetsvakter med solglasögon och öronsnäckor. DN:s rätt sarkastiska bildtext: "Netanyahu försöker idka familjeliv på stranden".

Detta var ett halvår efter att Yitchak Rabin mördats av en israelisk extremist.

Många svenskar verkar tro att "ingen vill någon något ont". Trots mordet på Olof Palme hade Anna Lindh ingen säkerhetsvakt med sig på NK ("Hon var ju bara utrikesminister, det fanns ju ingen hotbild"). Fortfarande idag så negligeras säkerheten för otaliga höga politiker och företagsledare.

Det är därför ingen överraskning att kidnappningar och mord mot höga politiker och företagsledare i Sverige fortfarande inträffar (senast utsattes SIBA-chefen Fabian Bengtsson för en kidnappning).

Situationen med ex. kidnappningar förbättras inte direkt heller av kvällstidningarnas topplistor över "Sveriges 100 rikaste ungdomar", "Sveriges rikaste män" osv...

Jag hoppas att inget allvarligt händer igen, men så länge naiviteten bland svenskarna kvarstår, så kommer problemen att kvarstå.