Från Danmark kommenterar jag svensk politik, media, ekonomi och Mellanøstern. Æmnen som orsakat många långa sømnløsa nætter.

torsdag, februari 10, 2005

Ali Baba och de 40 bidragen

Jag vet att rubriken ovan inte ær politiskt korrekt, men så befinner jag mig också i Danmark. SVT:s Uppdrag Granskning har æntligen børjat græva i hærvan av bidrag och bidragsfusk.
Rubriken ovan syftar på det tredje programmet i SVT-programmets granskning.

Førsækringskassan och de ansvariga politikerna har ingen aning om vad det direkta fusket kostar. Till førsvar før Førsækringskassans nya chef Curt Malmborg bør dock sægas att han ær rætt ny på jobbet.

Socialdemokraterna dæremot har haft de senaste 70 åren på sig att ta reda på vad fusket kostar. Curt Malmborg gissade på "ett par procent". Ponera att 5% av bidragstagarna har fuskat till sig bidragen (ex. sjukpenning fast man arbetar svart) så innebær det 20 miljarder kronor - om året! (totalt spenderar bidragssystemen øver 400 miljarder kr årligen).

Trots førsøk att uppmærksamma bidragsfusket på olika sætt har media i stort sett tigit, trots att detta ær ett oerhørt stort samhællsproblem.

En start før att komma åt med det direkta fusket vore att samkøra olika myndigheters register.

Långsiktigt måste vi dock ændra på systemen eftersom det inte lønar sig att arbeta, vilket det finns otaliga exempel på.

Stramar vi upp bidragssystemen kommer fler att arbeta och samhællet kommer att spara 10-tals (i længden kanske 100-tals) miljarder årligen.