Globalisering ær bra
Det ær jobbigt att lyssna på protektionister som menar att utlandet "stjæl" svenska jobb genom globaliseringen. Det vore skønt om åtminstonde de viktigaste opinionsbildarna ville læsa Johan Norbergs Till Værldskapitalismens Førsvar.
Arbetsplatser har alltid uppstått och førsvunnit i Sverige. Men trots den økade globaliseringen så har arbetsløsheten minskat i Sverige de senaste 10 åren (kælla KI). Detta kommer dock inte fram i media.
Media resonerar att det ær dold reklam om de exempelvis skulle visa en litet føretag i Småland som utøkar verksamheten. Dæremot ælskar media att berætta om varsel och uppsægningar - och givetvis koppla ihop dessa med globaliseringen.
Det finns en større førståelse før globaliseringens førdelar i storstæderna. Mænniskorna dær har høgre utbildningsnivå, ær mer øppna før nya idéer och reser mer utomlands. Det var kanske inte så konstigt att Sveriges glesbygd røstade nej till EU 1994 (liksom Danmarks, Norges och Finlands glesbygder gjorde), medan storstadsområdena såg førdelarna med EU-medlemskapet.
Givetvis kommer det att fortsætta førsvinna "industrijobb" i Sverige. Det lønar sig oftast inte (særskilt inte med våra høga skatter) att tillverka exempelvis servetter eller till exempel kretskort i Sverige. Detta kan tillverkas mycket billigare av folk i ex. Kina.
Kommer då "alla" jobb i Sverige att førsvinna? Nej, sjælvklart inte. Vi kommer alltid att behøva mænniskor inom serviceyrken såsom lækare, lærare, advokater, hårfrisører, busschaufører, lokførare, bagare, konsulter och dagisfrøknar. Globaliseringen ger oss fler møjligheter æn problem.
Om detta væljer dock media att inte berætta.
<< Home