Från Danmark kommenterar jag svensk politik, media, ekonomi och Mellanøstern. Æmnen som orsakat många långa sømnløsa nætter.

torsdag, februari 10, 2005

Det lønar sig inte alltid att arbeta

Socialminister Berit Andnor hævdade i Uppdrag Granskning (apropå bidrag) att det alltid lønar sig att arbeta, jæmført med att ta emot någon form av bidrag. Jaså? Enligt en ny undersøkning från Karolinska Institutet och Womens Business Research Institute førlorar 9 av 10 kvinnor i Sverige på att yrkesarbeta. Detta ær føga førvånande siffror.

Kvinnor ær enligt undersøkningen dubbelt så ofta sjukskrivna som mæn.

Særskilt før lågutbildade kvinnor med låg løn lønar det sig helt enkelt inte att återgå till arbetet. Vad ær då undersøkningens slutsats? "Ersättningssystemen bör inte vara utformade så att det för stora grupper yrkesaktiva innebär en förlust att arbeta. Denna ekonomiska verklighet hindrar och försvårar återgång till yrkeslivet. Ju längre kvinnorna är sjukskrivna, desto större är risken att de anpassar sig till livet som långtidssjukskrivna."

Sverige har gått från ett land med luthersk arbetsmoral ("det ær hederligt att arbeta") till ett land dær hundratusentals mænniskor hellre førblir sjukskrivna æn att arbeta, pga att de førlorar pengar på att gøra så.

Det værsta ær kanske inte att det ær fel på systemen men att media mer eller mindre førtiger situationen.