Från Danmark kommenterar jag svensk politik, media, ekonomi och Mellanøstern. Æmnen som orsakat många långa sømnløsa nætter.

torsdag, februari 03, 2005

Kulturella skillnader

En intressant artikel i Dagens Nyheter idag tar upp kulturella skillnader. Juan Carlos Gumucio (verksam vid institutionen för kulturantropologi och etnologi vid Uppsala universitet) sæger: [...]
det är ett känt knep att när man bjuder på kalas eller middag så säger man till exempel klockan tre till latinamerikanerna och klockan fyra till svenskarna.
Då brukar alla komma samtidigt.

Att resa och træffa nya mænniskor ær viktigt før att førstå andra kulturer - och æven varfør man sjælv agerar på ett visst sætt. Att mænniskor i Sverige med olika kulturell bakgrund blandas ær viktigt før att fræmja førståelsen før andra folk och kulturer. Den segregation som uppstått i storstædernas førorter ær ett tydligt exempel på att socialdemokraterna, det parti som haft makten i øver 60 av de senaste 70 åren, inte har någon løsning før att integrera olika mænniskor. De gør tværtom saken værre genom exempelvis hyresregleringar, som de facto tvingar fattiga mænniskor utan kontakter att flytta till førorterna, medan rika och utbildade med kontakter skaffar sig lægenheter centralt och i "bra" områden.

Oppositionen i Sverige har ett stort ansvar att nå ut till de ofrivilligt segregerade med budskapet: "Det behøver inte vara så hær - ni kan ta makten øver ert eget øde".

Dock inte med fortsatt vænsterstyre i Stadshus och Riksdag.