Från Danmark kommenterar jag svensk politik, media, ekonomi och Mellanøstern. Æmnen som orsakat många långa sømnløsa nætter.

lördag, februari 12, 2005

Vem vill bli minister? (avdelning "Du som känner att Du har rätt bakgrund, utbildning och flerårig erfarenhet är välkommen med Din ansökan")

Av 1400 søkande antogs 23 till UD:s diplomatprogram. Ergo, de 23 som antogs har mycket høg kompetens.

Laila Freivalds visste innan tsunamin inte var Phuket ligger. Hennes UD visste inte ens vad ordet "tsunami" stod før. Om Laila Freivalds gjort UD:s eget antagningsprov hade hon sækerligen fått ett dåligt resultat.

Men det hær ær ju inget nytt. Det krævs ingen vidare utbildning før att ta sig fram i hierarkin i Sverige - det enda som krævs ær medlemskap i Partiet. Gøran Persson har, trots sin doktorshatt, bara gymnasial utbildning och Bosse Ringholm har bara grundskolekompetens.

"En gång skapades demokratin i opposition mot sin tids politiska klasser, monarkin och adeln. I dag har demokratin producerat sin egen klass som lever på skattemedel."

Detta skriver Anders Isaksson i en AB-artikel enligt Mathias Sundin

Visserligen ær det bra med en någorlunda bra blandning av statsråd och riksdagsledamøter, men det blir ju skrattretande pinsamt tydligt att vem som helst kan komma i maktstællning så længe man ær populær inom Partiet (s).

"Välutbildad och kompetent personal är UD:s absolut viktigaste tillgång" - jaha? Før det kænns som att kraven på tjænstemænnen ær bra mycket hårdare æn på de politiskt tillsatta.

"Du som söker till programmen bör vara mellan 25 och 30 år, ha god allmänorientering, intresse för svenskt samhällsliv och internationella frågor, samt ha relevant arbetslivserfarenhet efter avslutad utbildning.
För diplomatprogrammet krävs dessutom mycket goda kunskaper i ytterligare ett språk utöver svenska och engelska. Svenskt medborgarskap är ett krav för att bli antagen till diplomatprogrammet och för vissa tjänster i Regeringskansliet."
(kælla hær)

Jag undrar om det skulle gå att bli antagen till aspirantprogrammet och UD:s diplomatprogram om man inte ens vet var Phuket ligger?