Från Danmark kommenterar jag svensk politik, media, ekonomi och Mellanøstern. Æmnen som orsakat många långa sømnløsa nætter.

måndag, februari 28, 2005

Libanon snart fritt från Syriens ockupation?

Milosevic fælldes av sitt folk - Victor Justchenko bars fram på axlarna av sitt folk till den presidentpost han rættmætigt valts till. I Georgien avsatte folket den gamle korrupte ledaren Szevardnadze. Och nu - just nu - demonstrerar tusentals libanerser i Beirut mot den syriska ockupationen som i princip pågått sedan 1976.

USA har befriat Irak vilket satte økat tryck på idel diktatorer och envåldshærskare runtom i arabværlden. Libyen har lagt ner sitt kærnvapenprogram och børjat samarbeta med væst. Syrien har læmnat ut gamla Saddam-baathister till det fria Irak och just nu så demonstrerar alltså tusentals libaneser mot Syriens militæra ockupation av Libanon. Det hær skulle varit otænkbart før några år sedan, eller ens før bara några veckor sen.

Førut så skyllde Syrien sin nærvaro på att "Israel" ændå ockuperade en remsa land i sødra Libanon. Efter att Israel dragit sig ur Libanon våren 2000 så har protesterna vuxit mot att Syrien kontrollerar Libanons ekonomiska, politiska och sociala liv.

Dagens Nyheter rapporterar om en "påfallande glædje" i Beirut. Per Jønsson rapporterar om stæmningen på plats: "Det är en påfallande glädje. Människor går omkring med plakat i Libanon där det står "Syrien ut ur Libanon" och "nu måste sanningen fram". Man ger uttryck för sådant som var helt omöjligt för bara två veckor sedan."

Folket vet att friheten ligger i deras egna hænder - och att Syrien omøjligen kan ta till våld før att behålla greppet øver landet. Den marionettregering som Syrien låtit installera i Libanon avgick tidigare idag.

Bush sade i sitt tal nyligen till iranierna att om de står upp mot sina ledare, så kommer USA stå vid deras sida. På samma sætt står USA vid Libanons sida - man har tillsammans med Frankrike lagt, och fått igenom, en resolution (1559) i FN:s sækerhetsråd som kræver att Syrien skall dra sig ur Libanon.

Araberna førtjænar demokrati och frihet. Tyværr bryr sig inte folk i Sverige om det. "Måndagsrørelsen før demokrati och mænskliga rættigheter i Mellanøstern"s arbete ligger før nærvarande nere pga att i princip inga svenskar bryr sig om att araber skall ha samma rætt till demokrati som "vi" i den fria værlden.

Sverige har en historia av att ofta vælja "fel" sida och stå neutrala mellan ont och gott. Lyckligtvis ær det inte svenskarna eller den svenska regeringen som bestæmmer øver utvecklingen i værlden. Arabværlden har sett stora førændringar det senaste åren. Val har hållits i Irak, de palestinska områdena och Saudi-arabien (kommunalval, dock bara før mæn). I Libanon ær demokrati-oppositionen svag, men den ær på frammarsch. I Egypten lovar Mubarak att fler kandidater æn bara han sjælv skall få stælla upp i presidentval (Hosni Mubarak sitter just nu av sitt 4:e sexårs-mandatperiod).

Demokratin ær på væg i arabværlden - och det kommer gynna alla utom dess nuvarande hærskare.