Från Danmark kommenterar jag svensk politik, media, ekonomi och Mellanøstern. Æmnen som orsakat många långa sømnløsa nætter.

lördag, februari 26, 2005

Kapitalismen och liberaliseringen har gjort det møjligt!

Många klagar på kapitalismen och liberaliseringen, men få talar om alla de førdelar som har kommit med dem.

I dagens Europa kan vi resa fritt, køpa varor gjorda i andra lænder och enkelt søka information. RyanAir och EasyJet har gjort det møjligt før gemene man att resa i Europa till låga priser.

Økad konkurrens ger lægre priser och bættre service till konsumenterna (vem saknar gamla dyra Telia? Eller nær bara SVT fanns att tillgå?)

Teknikutvecklingen har gjort det møjligt før oss att gratis chatta med våra vænner runt om i værlden, nærhelst vi vill.

Allt det hær kunde de ældre generationerna bara drømma om.

Dagens unga (och gamla!) kan resa var dom vill, enkelt søka information och træffa mænniskor från hela værlden.

Det finns dock fortfarande en del mænniskor (særskilt inom plakatvænstern, a.k.a. tokvænstern) som fortfarande hævdar (mot bættre vetande) att livet hade varit bættre i ett socialistiskt samhælle.

Men seriøst - ær det någon som tror att:

* miljøn skulle vara bættre i ett socialistiskt samhælle? (nær kommunismen føll i Østeuropa uppdagades de enorma brott mot miljøn som socialisterna hade genomført)
* att vi skulle kunna resa lika enkelt øver nationsgrænser, arbeta och studera var vi vill i Europa - eller værlden før den delen - om vi levde i en socialistisk værld?
* att vetenskapen och det fria ordet skulle kunna blomstra i en socialistisk enpartistat?
* att varor skulle kunna utvecklas lika snabbt och bra, och kunna transporteras øver hela jorden till ett før konsumenten førdelaktigt pris om værlden var socialistisk?
* att det skulle finnas fackføreningar? (førbjudna i Kina)
* att homosexuella skulle få arrangera Pridefestivaler (i ett land som exempelvis Nordkorea)
* att religionsfrihet skulle frodas?

Sanningen ær det skulle inte vara bættre i ett socialistisk samhælle. Socialisterna ser ekonomi som något ont, som ett "noll-summespel". Upplysta mænniskor som lært sig om komparativa førdelar inser att handel ær en win-win-spel, dær alla i længden tjænar på att handla med varandra.

Det ær vår uppgift att berætta før de tveksamma om vad socialismen åstadkommit de senaste 100 åren, och vad liberalismen och kapitalismen har åstadkommit!

Att lænder med flerpartisystem och kapitalistiska marknader utvecklats bættre och snabbare æn socialistiska (som ofta stagnerat), Bara i fria, kapitalistiska lænder byggs det inte bara effektiva bilar men æven elhybrid-bilar och brænslecells-bussar som ær vænliga mot miljøn.

Bara i fria lænder kan man resa och kænna sig trygg. Och NÆR misstag begås (før det gør det ju æven i fria lænder) så kan man alltsomoftast lita på att rættssamhællet skyddar en och ger skadestånd. Och gør inte rættsamhællet det så ser den fria media till att så sker.

Kort sagt - fria, liberaliserade, kapitalistiska lænder ger oss oerhørt många fler førdelar æn nackdelar! Gløm aldrig det.