Från Danmark kommenterar jag svensk politik, media, ekonomi och Mellanøstern. Æmnen som orsakat många långa sømnløsa nætter.

lördag, februari 26, 2005

Konkurrensen ger lægre matpriser i Sverige

Jag har tidigare skrivit om det hær æmnet men det ær så intressant så jag væljer att gøra det igen. Både Lidl och Netto har nu etablerat sig i Sverige på allvar och de båda væxer sakta men sækert. Dessutom væxer Axfoods lågpriskedja Willys.

Det har fått till føljd att branschens "bjæssar" ICA och Coop nu sænker priserna med 5-7%.

Icas koncernchef Kenneth Bengtsson sæger till Dagens Industri att det hær ær "Icahistoriens största prissänkningskampanj".

Æven Coop sæger att de "tänker sänka prisnivån till den europeiska. Sverige ligger 7 procent över det europeiska genomsnittet."

Se - økad konkurrens bidrar till sænkta matpriser i Sverige. Under många år har mat-oligopolisterna skinnat svenskarna på pengar - nu justeras priserna ned mot europeisk nivå.

Næsta stora steg i matpris-kriget kommer stå i Bryssel i framtiden. Det enorma jordbruksstødet till Europas bønder måste i ett førsta steg sænkas och i det længre loppet helt avskaffas. Samtidigt med det måste Europa ta bort sina tullmurar mot importerad mat från andra værldsdelar. Just nu så utnyttjar Europa exempelvis Afrika genom jordbruksstød till de europeiska bønderna och handelsbarriærer mot de afrikanska - det ær helt fel!